I juli 2013 åker världsledare genom den lilla orten Belcoo i Nordirland för att närvara på G8-mötet som ska hållas i Enniskillen några mil därifrån. Om de tittar ut genom bilfönstret så kan de se skyltfönster fyllda med varor. Problemet är att det bara är stora fotografier de får se, uppklistrade på stängda dörrar och fönster. Betalda av David Camerons regering för att få orten att se bättre ut än vad den egentligen är. Affärerna har sedan länge gått i konkurs och är tomma inombords. Vad världsledarna får uppleva är en så kallad Potemkin Village.
Potemkin Village, som i Sverige går under namnet Potemkinkuliss, är en konstruktion (bokstavlig eller bildlig) som är byggd endast för att lura andra att tro att en situation är bättre än den är. En bedräglig skönmålning avsedd att dölja en bristande verklighet bakom en förskönande kuliss.

Potemkin och Katarina den store
Begreppet är hämtat från en berättelse om den ryska fursten Grigorij Potemkin (1739-1791). Samme man som fick ge namn till skeppet i Sergei Eisensteins odödliga film Pansarkryssaren Potemkin. Inför kejsarinnan Katarina II:s resa till Krim 1787 påstods Potemkin ha byggt falska målade fasader föreställande välmående byar utefter hennes resväg på floden Dnieper. Detta för att ge intryck av det välstånd han snabbt ska ha åstadkommit på den nyerövrade halvön. Anledningen var också att imponera på Rysslands allierade och enligt myten så nedmonterades fasaderna efter att kejsarinnan och besökarna åkt förbi och sattes upp igen längre fram på vägen. Idag anses historien vara just en överdriven myt, uppfunnen av Potemkins politiska fiender.
Även fast de faktiska omständigheterna i historien idag anses påhittade så fastnade Potemkinkuliss, eller Potemkin Village, som ett vedertaget begrepp. Så pass att Potemkin idag ofta används som ett adjektiv för att beskriva falska förskönande konstruktioner. Potemkinskog är ett exempel på detta där rader av träd planterats utmed bilvägar för att ge intryck av att förarna åker genom skog. Egentligen så är marken bortom träden helt barskrapade.
Diktatorers favoritknep
Totalitära regimer anklagas ofta för att skapa Potemkinkulisser för att ge en bild av att dess befolkning är lycklig under diktaturen. Det mest ökända exemplet är det tyska koncentrationslägret Theresianstadt under andra världskriget. Det byggdes om för att lura Röda Korset och kallades för “The Paradise Ghetto” med putsade fasader och blomsterförsedda vägar. Verkligheten var en helt annan och lägret fungerade som en mellanstation till Auschwitz.
Modernare exempel är staden Kijŏng-dong på Nordkoreas sida av den Koreanska demilitariserade zonen, ofta kallad Peace Village eller Propaganda Village beroende på vilken sida av gränsen man befinner sig på. Det är en falsk konstruerad stad byggd för att övertyga sydkoreanska desertörer att ta sig till Nordkorea. Venezuelas president Hugo Chávez lät å sin sida arbetare måla om gator och stenar på vägar i Caracas som utländska dignitärer skulle färdas på.
Gregor Sailer
“Sometimes they’re more real and other times they’re more an illusion. I’m jumping between these two worlds, and that’s what makes it exciting for me.”
Fotografen Gregor Sailer släppte 2018 boken The Potemkin Village där han fotograferat 22 olika fejkade urbana landskap runtom i världen. Alla platser Sailer besökte var emellertid inte per definition Potemkinkulisser, då de inte byggts för att försköna eller dölja något utan för olika former av testning. En av platserna han fotograferade var till exempel AstaZero. En Harlem-inspirerad stadskuliss utanför Göteborg som Volvo byggt för att testa sina bilar.
Exempel på Potemkin Village
- Inför ett planerat besök år 2013 till staden Suzdal, Ryssland, av presidenten Vladimir Putin kläddes förfallna hus med målade skynken för att dölja deras dåliga skick. Allt gjordes dock förgäves då Putin hoppade över besöket till staden.

- Energiföretaget Enron byggde år 1998 ett falskt handelsgolv på den sjätte våningen av huvudkontoret i Houston. Handelsgolvet användes för att imponera på Wall Street-analytiker som deltog i Enrons årliga aktieägarmöte. Dagen innan mötet höll cheferna en repetitionsövning för hur alla skulle bete sig.
- I Cleveland, USA, maskerades hus med fejkade dörrar och målade plywoodskivor som fönster så att de såg bebodda ut.
- I och med att SCO (Shangai Co-Operation Organization) skulle hålla möte i staden Ufa i Ryssland kläddes stora delar av innerstaden om för att försköna stadsbilden.

Källor
Carroll, Rory. ”In the End, an Awful Manager”. The New York Times. 5 mars 2013.
Keenan, Dan. ”Northern Ireland Town Fakes Prosperity for G8 Summit”. The World. 29 maj 2013.
Livingston, Sandra. ”Program uses decorative boards to try to blend vacant homes into Cleveland neighborhoods”. Cleveland.com. 25 augusti 2010.
Novozhilova, Natalia. ”Suzdal was waiting for the arrival of the emperor …” 20 november 2013.
“Potemkin Village” – A Fake Urban Decorations Among The Ufa City. Design You Trust. 7 juli 2015.
Tran, Mark. ”Enron ’sting’ used fake command centre”. The Guardian. 21 februari 2002.