Skip to content

Filterbubblor

Det internet du ser är inte vad någon annan ser, utan skapas bara för dig av algoritmer som läser av dina digitala fotavtryck. Vi blir instoppade i “filterbubblor” genom att endast visas det som vi förväntas vilja se.

[We] retreat into our own bubbles, … especially our social media feeds, surrounded by people who look like us and share the same political outlook and never challenge our assumptions. … And increasingly, we become so secure in our bubbles that we start accepting only information, whether it’s true or not, that fits our opinions, instead of basing our opinions on the evidence that is out there.

I sitt farvältal som president för USA talar Barack Obama om risken med att sluta oss inne med det bekväma. I kulisserna väntar Donald Trump på att ta hans plats efter att ha blivit vald till den 45:e presidenten. Valresultatet hade chockat många amerikanare. Precis som många britter på andra sidan Atlanten chockades när deras land röstade ja till Brexit. Syndabocken till varför så många blev så tagna på sängen blir ett begrepp som bara hade några år på nacken – filterbubbla.

Utan att veta om det har våra digitala liv allt mer formats av techföretagen. De har bevakat och samlat in våra val. Alla sökningar och köp vi gjort, alla artiklar vi läst och videos vi tittat på. Med hjälp av denna data så har de personaliserat vår upplevelse på webben. Något som de flesta av oss länge inte lade en tanke på. Det här förändras när Eli Pariser i februari 2011 myntar termen “filterbubbla” i och med ett TED Talk där han varnar för hur digitala medier kontrollerar vår världsbild. Han släpper boken “The Filter Bubble” tre månader senare som blir en bästsäljare.

Algoritmer, algoritmer, algoritmer

Om två olika personer söker på samma ord på Google kommer de att få två olika resultatsidor. Detta beror på algoritmer som skräddarsyr vad du som individ får se och uppleva på nätet. Algoritmer som tar i beräkning tidigare sökord, klick, lajks och vilka du följer på sociala medier. Resultatet är en filterbubbla. Eli Pariser kallar det för ditt eget personliga universum av information.

Algoritmerna är till för att välja ut innehåll som är så intressant och relevant som möjligt för dig som användare. Du ser exempel på detta i sökresultaten när du googlar, vilka rekommendationer som ges på YouTube och framförallt i ditt flöde på Facebook. Konsekvensen blir att du bara ser sådant som algoritmerna tror du skulle gilla och därför riskerar missa information som motsäger din egen verklighetsuppfattning.

Filterbubblor och ekokammare

Ekokammare, eller echo chamber som det heter på engelska, är ett begrepp som länge använts inom samhällsdebatt, speciellt amerikansk. En ekokammare är en form av tunnelseende som uppstår inom en grupp likasinnade människor. När ett påstående görs som alla håller med om, upprepas det och förstärker ens befintliga synsätt till den grad att alla börjar tro på en förvrängd version av sanningen. En av farhågorna med filterbubblor är att de lätt skapar ekokammare som i sin tur riskerar att öka politisk och social polarisering och extremism.

Vem blåser upp bubblan?

Consuming information that conforms to our ideas of the world is easy and pleasurable; consuming information that challenges us to think in new ways or question our assumptions is frustrating and difficult.

Per Grankvist, som skrivit boken “Den stora bubblan: hur tekniken formar vår världsbild”, menar att filterbubblor inte är något nytt utan att vi alltid förstått världen inifrån olika bubblor som definierats av vilka vi umgås med, vilka tidningar vi läser och vilka medier vi följer. Vi människor har alltid sökt oss till likasinnade. Vi vill ha bekräftelse och de som inte vill konfronteras med andra sanningar än sådana som de vill höra kan välja att inte göra det på nätet.

Den 16 februari 2017 publicerar Mark Zuckerberg manifestet “Building Global Community”. I den erkänner Zuckerberg att sociala medier har sina nackdelar. Att när de är som sämst så kan de förenkla viktiga ämnen och driva oss mot extrema ståndpunkter. Men både i en tidigare intervju och efter manifestet så förnekar Zuckerberg att Facebook skapar filterbubblor. Tvärtom exponeras folk för mycket mer varierat innehåll genom sociala medier än de gjorde på andra sätt förr. Valet av dina vänner spelar mer roll för vad du ser i ditt flöde än Facebooks algoritmer eftersom algoritmerna måste utgå från något.

Känslan av déjà vu

De flesta av oss har erfarit en känsla av déjà vu av att plötsligt se reklam för något vi nyligen sökt på eller visat intresse för online. Enligt en studie av Wall Street Journal installerar de femtio största sajterna på internet i snitt 64 cookies/spårningsfiler på din dator när du besöker dem. Om du inte hindrar dem genom att surfa i inkognitoläge eller med en spårningsblockerare så följer nätföretagen varje steg du tar på internet och sparar all personlig information de kommer åt. Filterbubblor handlar förutom personaliserade flöden också om det mindre altruistiska ändamålet att kunna generera riktade annonser.

Så när vi pratar om filterbubblor så pratar vi ofta om två saker. Vi har å ena sidan algoritmer som filtrerar det du ser så att det är information som passar just dig. Å andra sidan, jämsides med detta, överöses vi med reklam som inte alltid är så lätt att särskilja från det övriga innehållet. Se bara på hur betalda annonser ser ut i Googles sökresultat. Här är det lätt att peka finger men egentligen handlar båda sakerna om valen som en enda person gör: du själv.

Sticka hål på bubblan

“A world constructed from the familiar is the world in which there’s nothing to learn.”

Problemet med filterbubblor är inte att de existerar utan att de är så osynliga att vi glömmer bort att de finns. Och att de förstärker sidor av oss utan att vi bett om det. Men inga människor står i kontakt med omvärlden på ett ofiltrerat sätt. På nätet är det lätt att stänga in sig i en bubbla och aldrig behöva ta del av ståndpunkter som utmanar ens egen världsbild. Vi antar att alla tänker som oss och glömmer bort att det finns andra synsätt.

I slutändan är den som är bäst på att skapa filterbubblor du själv. Vi väljer våra vänner. Var vi jobbar någonstans. Vilka medier vi följer. Vad vi vill lära oss. Vi har ett inneboende begär att vara med dem som är lika oss själva och bekräftar vår världsbild. Att förstå att det vi ser inte är allt som finns kan hjälpa oss att inse att vi lever i en förvrängd värld. Hjälpa att påminna oss om att det är vi själva som håller i nålen som kan sticka hål på bubblan.

Tips

Källor

Angwin, Julia & McGinty, Tom. ”Sites Feed Personal Details To New Tracking Industry”. The Wall Street Journal. 30 juli 2010.

Pariser, Eli. ”Beware of ’filter bubbles’”. TED Talk. Mars 2011.

Pariser, Eli. ”The Filter Bubble”. 2011.

President Obama farewell address: full text”. CNN. 11 januari 2017.

Price, Rob. ”Mark Zuckerberg denies that Facebook is trapping its users in ’filter bubbles’”. Business Insider. 28 juli 2016.

Stenberg-Gustafsson, Nanna. ”Algoritmer styr din vardag”. YLE. 21 november 2015.

Zuckerberg, Mark. ”Building Global Community”. Facebook. 16 februari 2017.

1 svar på "Filterbubblor"

  1. Det är möjligt att begränsa att man sugs djupare in i filterbubblan. Man kan med fördel använda DuckDuckGo i mobilen istället för Chrome/Safari och snabbt och enkelt (ett knapptryck bredvid adressfältet) rensa data när man är klar med sin session.

    Komplettera det med en VPN som ansluter till slumpmässiga servrar runtom i den civiliserade världen.

    Dessutom ska man nog, om man kan, dumpa Facebook.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen