Skip to content

The Berenstain Bears

Vad skulle du tro om barnböckerna och serierna du följt hela din uppväxt, inte alls var som du mindes dem? Tänk om du en dag insåg att Bumbibjörnarna inte alls hette så, utan när du ser ett gammalt avsnitt upptäcker ett helt annat namn – Bambibjörnarna. Skulle det få dig att ifrågasätta hela din verklighet? Du VET ju att de hette Bumbibjörnarna. Vad tusan pågår!

“I would like to make a modest proposal: We are all living in our own parallel universe.”

Det här är bakgrunden till vad som ibland kallas för konspirationen The Berenstein Bears. Björnarna ifråga är en serie barnböcker från 1960-talet och framåt och sedermera en tecknad tv-serie, skapade av Jan och Stan Berenstein. Böckerna handlade om en familj björnar och var på det sedvanliga sättet fylld med sensmoral och lärdomar för de unga liven. Problemet är att de aldrig hette BerenstEin Bears, utan BerenstAin. Trots att oräkneliga är helt bensäkra på att det var det tidigare.

Ett av de första inläggen om namnförvirringen publiceras den 27 juli 2011 av bloggen Communist Dance Party, förkortat The CDP. Hen lägger fram teorin att det handlar om ett fall av tidsresande och The Butterfly Effect:

“My theory is this. At some point between the years 1986 and 2011, someone traveled back in time and inadvertently altered the timeline of human history so that the Berenstein Bears somehow became the Berenstain Bears.”

Här kunde det ha stannat om inte en kille vid namn Reece bestämde sig för att lägga upp en egen teori på sin blogg Wood Between Worlds. Reece hade precis börjat plugga en kurs om kvantfysik och fick höra talas om konceptet euklidisk rumstid. Idén om komplexa dimensioner får honom att formulera en ny förklaring till The Berenstain Bears-mysteriet som går ut på att vi någon gång förflyttades från ett universum till ett nästan oskiljbart parallellt universum:

“In Universe A, they are spelled ‘Berenstain’. In Universe E, they are spelled ‘Berenstein’. Whatever else is true, we currently live in Universe A. However, at some point, it seems that some of us once lived in Universe E. Now here we are, inexplicably in Universe A, and completely befuddled.”

Inlägget får rejäl spridning, speciellt efter att den kommenteras av vad tycks vara en medlem av Berenstain-familjen själv. Reece publicerar till och med ett extra inlägg där han går igenom det hela “vetenskapligt” med teknisk jargong som förbryllar mer än belyser. Han är dock noga med att påpeka att hans teori inte handlar om tidsresande, kvantmekanik eller någon form av multiverse. Efter att ha fått en hel del kritik skriver slutligen Reece ännu ett inlägg där han lägger fram alla brister i sin teori. Trots det kan han inte låta bli att avrunda med att säga att han inte kan släppa det hela ändå.

Vid det här laget är emellertid inte Reece eller CPN ensamma om teorier eller konspirationstankar. Vissa menar att namnbytet är ett försök av ”välj-valfri-skurk” (läs: myndigheter, Illuminati, Rothschild) att dölja tidsresenärer, misslyckade experiment eller att vi lever i ett annat universum. Teorierna blir så virala att konspirationen tas upp av podcasten Reply All.

Idag ses detta som ett typexempel på fenomenet som kallas för Mandela-effekten. Många minns ju dessutom björnarna faktiskt som The Berenstain Bears, inklusive Berenstain-familjen själva.

Källor

#38 Undo, Undo, Undo”. Reply All [Podcast]. 6 september 2015.

Berenstain, Mike. ”I normally don’t comment on blogs…”. Wood Between Worlds. 23 augusti 2012.

Reece. ”Advanced Berenst#in Bears Theory – Complex Euclidean Space”. Wood Between Worlds. 5 december 2017.

Reece. ”On the Berenstein Bears Switcheroo”. Wood Between Worlds. 23 juni 2014.

Somebody Must Have Stepped On A Butterfly”. Communist Dance Party. 27 juli 2011.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Tillbaka till toppen